Marksman Sporthorses -- virtuaalitalli

sim-game stable -- virtuaalitalli

Marksman Sporthorses

"Ask me to show you poetry in motion and I will show you a horse."Mörkövaaran Valeriaana

KV-III, KTK-II, VSN Ch

Hevosen kuvat © VRL-01811

ruunikko tamma, 152 cm, suomenhevonen
syntynyt 5.10.2016, Suomessa, kasvattajana Mörkövaara
omistaja Meiju K. VRL-12530, kotitalli Marksman Sporthorses

VH16-018-2638
Ikääntyy satunnaisesti, nyt 8-vuotias.

Kisaa kouluratsastusta tasolla vaativa A (porrastetut, 7/6).

Saavutti 20.12.016 nuorten kouluhevosten laatuarvostelussa KV-III palkinnon 3-vuotiaiden luokassa pistein 8 + 1 + 2 + 1 + 1 + 6 = 19p!

Kantakirjattiin II-palkinnolle pistein 19 + 18 + 19 + 18 = 74p.

VSN Champion -arvonimi myönnetty 16.2.2019.

Sitä on hyvä onnistua hieman vihjailemaan kasvattajille, että haluaisi jostain tammasta varsan. Tätä kautta minulle saapui tämä ihastuttavan Valveunin varsa, kaunis ruunikko Anna. Tamma on luonteeltaan varsin kultainen ja ihastuttava, joka jaksaa puurtaa päivästä toiseen ja jatkaa yllättämistä, sillä vielä ei ole löytynyt lajia, johon tällä ei olisi taipumusta!

Talliin saapuessa oli heti selvää, että tässä on tamma, josta löytyy se kaikki. Yhdistelmä oli mitä mahtavin ja vaikka koolla häntä ei ole pilattu, ei se tunnu hidastavan. Tasaisen varma ja erittäin luotettava, joten välillä tuntuukin, että tamma on nimensä mukaisesti rohtovirmanjuurta ominaisuuksiltaan! Osa tallin työntekijöistä jättääkin tamman suuremmat hoitamiset allekirjoittaneelle, ihan jotta heillä tulee jotain jännitystä elämään. Minun käteeni tämä neito tosin sopii kuin nenä päähän, enkä näin osaa valittaa, vaikka tamman kanssa saakin tehdä pitkiä kävelyjä hirmumyrskyissä ja tämä ruunikko vain seuraa tyynen viileänä.

Juoksuttaessa on käynyt ilmi, että Annasta löytyy myös kaasua. Tamma ei ole liikuttaessa ollenkaan vetelä, itse asiassa silloin tätä joutuu välillä hieman toppuuttelemaan. Kun liikuttaja tahtoo kärryajelulle, niin tamman kanssa on hyvä pistää välillä jarrukärryt perään, sillä tämä tykkäisi niin kovasti vain juosta kaikki patoumat pois. Tamma on erittäin reaktiivinen kädelle ja näin ollen tasainen tuntuma ja hellät pidätteet ovat se juttu, sillä kovalla kädellä tämä puree kuolaimeen ja tohottaa vielä kovempaa eteenpäin. Huvittavaahan on, että tämä tammahan on parhaimmillaan kärryjen edessä, kun kuski hyräilee tai lauleskelee keskenään, samalla kun tamma jolkottelee tasaisesti eteenpäin, kuunnellen kuskinsa ääntä kaahottamisen sijaan.

Sukutaulu

i. Kanervarannan Sahrami
   sh, rt, 164 cm
   KTK-II, VSN World Ch.
ii. Jaarami
   sh, trt, 160 cm
iii. Jeemias
   sh, trt
iie. Milli-Magenta
   sh, vprt
ie. Melviina
   sh, rn, 160 cm
iei. Venkula
   sh, rt
iee. Malviina
   sh, prn
e. Valveuni
   sh, rn, 154 cm
   KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, YLA2, SLA-I*
ei. Tervalan Leonart
   sh, rt, 156 cm
   YLA1, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I*
eii. Lanselot
   sh, rt
eie. Tervalan Viia
   sh, rt
ee. Selkouni
   sh, rn, 145 cm
   KRJ-I, ERJ-I, SLA-I, KTK-II, Jälkeläisluokka B
eei. Selkokieli
   sh, vrn
eee. Surumieli
   sh, rn

Jälkeläiset

sh-t. Mettämiehen Ketohanhikki s. 1.3.18 (i. Tunnepalo)
sh-t. Mettämiehen Maarianverijuuri s. 1.5.18 (I. Ruskavaaran Sarjahurmaaja)

Kilpailukalenteri

Näyttelyt
08.01.17, VSN, Horisontti - RCH
08.04.18, VSN, Hengenvaara - SW4
31.05.18, VSN, Hukanhelmen Suomenratsut - RCH

14.05.2018 - KERJ, Kingsfall, tutustumisluokka - 1/30
17.05.2018 - KERJ, Kingsfall, tutustumisluokka - 1/30
20.05.2018 - KERJ, Kingsfall, tutustumisluokka - 5/30
23.05.2018 - KERJ, Kingsfall, tutustumisluokka - 5/30
21.05.2018 - KERJ, Hillhouse Farm, helppo - 4/30
21.05.2018 - KERJ, Hillhouse Farm, helppo - 4/30
29.05.2018 - KERJ, Hillhouse Farm, helppo - 3/30
30.05.2018 - KERJ, Hillhouse Farm, helppo - 5/30
06.06.2018 - KERJ, Vaahterapolku, helppo - 3/30
10.06.2018 - KERJ, Vaahterapolku, helppo - 4/30
12.06.2018 - KERJ, Syndur, helppo - 3/30

Estevalmennus, 28.3.2018 - tvisha

Olin varsin innoissani kun kuulin Meijun ja Annan tulevan valmennukseeni, sillä en ollut heistä pitkään aikaan mitään kuullut saati vuosiin nähnyt. Suunpieleni nousivat korviin kun parivaljakko asteli kentälle, tamma näytti alusta alkaen hyvin virkeältä Meijun alla, joka höpötti kovaan ääneen kuulumisiaan selässä. Ratsukko sai suorittaa lämmittelyt itsenäisesti, käydä kaikki askellajit huolella läpi ja siinä samassa tehdä paljon taivutteluja sekä ottaa pätkiä ravipuomeille. Annan menohalut näkyivät sikäli, että ratsastaja joutui melko paljon pidättämään ratsuaan, joskin vähitellen avut lähtivät menemään paremmin läpi ja työskentely näyttämään kohtalaisen hyvältä.

Hevosen ollessa hyvin vetreytynyt ja ratsastajansa avuilla, lähdimme siirtymään tämän päivän tehtävän pariin. Kentälle oli pystytettynä yksittäisiä pystyjä sekä kahden esteen sarjoja, joilla korkeutta oli vaihtelevasti 50cm aina metriin saakka. Pienille esteille oli tarkoitus lähestyä hyvin hitaassa temmossa ja lyhyessä laukassa, kun puolestaan isommille oikein pitkässä ja vahvassa laukassa, kuitenkaan turhia kaahailematta. Meiju ja Anna lähtivät suorittamaan rataa vahvasti, melko hyvin ratsastaja sai lyhennettyä pienemmille esteille hevosen laukkaa, joka myös ylitti nämä vaivattomasti. Ensimmäinen kierros oli kuitenkin vielä vähän hyvän tuntuman ja rytmin hakemista, jonka vuoksi isommilla esteille esimerkiksi ponnistus tapahtui yleensä vähän turhan läheltä estettä. Toisella kierroksella hevonen oli jo paremmin juonessa mukana, jolloin se avut saatuaan teki työtä käskettyä ja toimi upeasti ratsastajansa käsissä. Isompien esteiden laukan kanssa Meiju tosin sai tehdä koko tunnin läpi kovasti töitä, jotta se pysyi tasaisena, sillä automaattisesti yhtään enempää pohjetta saatuaan Anna spurttasi eteenpäin. Pidätteet, pidätteet ja vielä kerran pidätteet! Toistojen kautta hypyt paranivat huomattavasti, hevonen ponnisti vahvasti esteelle kuin esteelle ja hyppäsi niiden ylitse huolellisilla kaarilla, jalkojaan varoen.

Reilun tunnin ajan teimme radalla harjoituksia, kunnes lähdimme lopettelemaan ja siirtymään loppuverkan pariin. Koska tunnin aikana laukattiin ja hypättiin paljon, sai jäähdyttelyt suorittaa kevyessä tahdissa, tehden oikein pitkät loppukäynnit. Valmennus sujui Meijulta ja Annalta kyllä kokonaisuudessaan hyvin, hevosen aavistuksen liiallista virkeyttä ja pientä alun erimielisyyttä lukuunottamatta suoritukset olivat varsin mallikelpoisia. Kunhan ratsastaja vain muistaa antaa jämäkät, pitkät pidätteet ja saada Annan keskittymään tehtäviin huolellisilla avuilla, niin hyvä tulee!

4.12.2016 -- Harjoitusestekisat Sjöholmassa

Käväistiin Annan kanssa sitten vähän vierailla mailla, eli Sjöholmassa katsomassa, että mites sitä ollaan harjoituskisoissa. Yllättävää kyllä, neiti käyttäytyi ja oli erittäin ihmisiksi! Olimme toisia viidentoista ratsukon luokassa (korkeutena 50cm). Että ihan meni aika loistavasti juniorin kanssa, että eiköhän tästä ihan hyvä tule!

"Anna-tammassa oli mukavasti potkua ja se suhtautui matalalahkoonkin esterataan innokkain mielin. Meiju istui selässä kuin viilipytty ja ratsasti nuorta hevostaan huomaamattomin avuin. Reippaiden ja ponnekkaiden hyppyjen välissä ratsastaja sai olla tarkkana, että ratsu pysytteli kuulolla, sillä sen olisi tehnyt mieli hieman irroitella. Energisyydestä huolimatta ratsukon meno säilyi kuitenkin hallitun näköisenä." - Disa

1.12.2016 -- Joulukuun aloitusmaasto Jukolassa

Käytiin neiti Valeriaanan kanssa hieman vieraissa. Eli maastoiltiin ja tulos oli.. no. Mielenkiintoinen. Varsinkin, kun Hannen kommentti oli tämän moinen: "Oi voi! Järkkäsitte kyllä oikein viihdyttävän shown meille muille maastoilijoille, vaikka kieltämättä tallinomistajatarta hieman hirvitti katsoa teidän menoanne pellolla. Mukavaa kun olitte mukana kaikesta huolimatta! :)"

"No siis fiksuintahan tässä koko hommassa oli ottaa tää 3-vuotias nuori neiti ratsuksi," hymähdin, istuessani taukotilassa lämmin kahvikuppi käsissäni. "Fiksu tää on ollut koko ajan, vähän unelias, mutta kun töitä ollaan tehty niin se on sitten pikku hiljaa siitä heräillyt. Maastossakin ollaan menty ja niin, mutta nyt sitten tultiin vähän testaan. Alkuhan meni hyvin mutta sittenhän neiti tajus et on kivan vilakka. Kivasti uusia kavereita. Ja tossa ois tosi kivasti toi pelto ja näin ollen te kaikki näitte sen kauniin spektaakkelin, kun suokkitamma rymistelee pitkin peltoa, takalisto lentäen ja minun roikkuessa hevosessa tiukemmin kuin koskaan ikinä."

Huokaisen syvään, miettiessäni tuota tummaa prinsessa, joka tällä hetkellä mutusteli tyytyväisenä heiniään. "Pysyin selässä, ei siinä mitään, mutta siis oikeesti.. Loppumatkahan sitten kuljettiin lahnana joukon hännillä. Että ei siinä, kokemusta kaikki, vai miten se nyt meni?"

26.11.2016 -- Anna saapui taloon!

Trailerista kolisteli alas jokseenkin pöllämystyneen näköinen suomalainen, joka mulkoili ympäristöään hetken, ennen kuin tajusi porkkanoita taluttajansa kädessä. Uusi ympäristö ei aiheuttanut kaksivuotiaassa suuria tunnekuohuja, vaan enemmänkin tammaa tuntui huolettavan se, saako hän ihan jokaikisen porkkanan vai vaan yhden. Hänen harmikseen hänet vietiin pois porkkanoiden luota ja kentälle, jossa pieni hevosraasu pistettiin jolkottelemaan ihmisen vierellä. Tarkistivat muka, että onko liikkeet puhtaat. Jos tämän olisi tamma ymmärtänyt, olisi hän varmaan puuskahtanut. Mutta tavalliseen tapaansa tämä teki tasan mitä haluttiin, pysähtyi, ravasi ja käveli, ottipahan myös ympyrällä laukkaa.

"Kai se on sitten vaan todettava, että tervetuloa!" Tokaisi yksi nainen kentän laidalta, kävellen tamman luokse ja tarjoten tälle porkkanan, jonka nelijalkainen otti samettisille huulillan, tarkastellen tätä uutta ihmistä. Hänellä tulisi olemaan hyvä täällä, tuumasi hevonen samalla kun seurasi ihmistä talliin ja omaan karsinaansa, jossa kasa tuoksuvaa heinää odotti tätä. Tästä tulisi koti.