Marksman Sporthorses -- virtuaalitalli

sim-game stable -- virtuaalitalli

Marksman Sporthorses

"Ask me to show you poetry in motion and I will show you a horse."Fiktion Kahvinkuje

Hevosen kuvat © kasvattaja
Rakennekuva isompana.

Fiktion Kahvinkuje, "Sumppi"
musta ori, 160 cm, suomenhevonen
syntynyt 29.11.2016, Suomessa, kasvattajana Milja, Fiktio
omistaja Meiju K. VRL-12530, kotitalli Marksman Sporthorses
VH16-018-2666
Ikääntyminen
Ikääntyy satunnaisesti, nyt 9-vuotias.

Kisaus
Yleisesti monitaituri, keskittyy kuitenkin enimmäkseen kouluratsastukseen (VaA, porrastetut 7/6) ja valjakkoajoon.

Jo hetken suomenhevoset ovat selkeästi alkaneet minua kiehtomaan ja siinä vaiheessa, kun vähintään kaksi litraa kahvia päivässä juova henkilö näkee hevosen jonka nimi liittyy mitenkään kahviin, on se pakko saada. Varsaa ekaa kertaa katsastaessa en voinut kuin ihastella tuota kaunista mustaa karvaa ja noita söpöjä nappisilmiä, eikä kestänyt kauankaan, kun soittelin Miljalle perään ja kyselin, että voisikohan tuo ihana kujeilija tulla Marksmaniin vahvistamaan suomalaisia kylmäverisiä. Onnekseni ostotarjoukseni hyväksyttiin ja ori saapui vieroituksen jälkeen Marksmaniin, niin täynnä itseään kuin nuori ori vaan voi olla, mutta ah niin ylväänä.

Sumppi on hyvänä päivänä kuin ihmisen mieli ja huonona päivänä taas se hevonen, jonka kanssa ärräpäät lentää ja tuskastuminen on huipuissaan. Tallimme kujeilun mestari, tämä suomenhevonen ei todellakaan ota elämää liian tosissaan. Yleinen positiivari, joka kuitenkaan ei suostu aamulla käynnistymään, ellei saa melassivesiänsä – Sumpin sumpit, kuten ehkä arvasittekin. Yleisesti helppo ori, mutta sille päälle sattuessaan hän huutelee kaikki naapurin nelijalkaiset otukset, oli kyseessä hevonen, laama, lammas taikka etäisesti nelijalkaista muistuttava patsas. On tämä joskus huudellut postilaatikollekin ja kerran yritti ottaa matsia estetolpan kanssa. Yritä siinä nyt sitten saada mitään aikaiseksi.

Hoitotilanteissa ori on helppo – jahka hänet on kahlittu tarpeeksi hyvin käytävälle. Karsinassa hoitamisesta ei tule mitään, sillä ori häärää ja hyysää, pyörii ja möyrii ja mylvii vielä kaiken päälle. Kun liinat pistetään molemmin puolin käytävälle tämä seisahtaa ja tyytyy vain katselemaan uteliaana kaikkea, mitä tapahtuu ympärillään. Huonona tapana tällä on nykäistä kavionsa vähän turhan avuliaasti ylös, saaden muutamalle tallitytölle pienoisen kuhmun otsaan. Pahantahtoinen hän ei ole, sillä jalkaansa hän pitää tarjolla siihen asti, kunnes hyväksyvä taputus jalkaan on saatu. Räväkkä onkin ehkä oikein hyvä termi kuvaamaan tätä oria. Jos jotain tehdään, se tehdään saman tien täysillä eikä yhtään puolitehoilla. Näin ollen kaikki treenaamiset ovatkin aivan mahtavia tämän herran kanssa, sillä ei tarvitse miettiä, haluaako tämä lähteä tekemään.

Ratsastusominaisuuksissa tämän kanssa joutuukin sitten olemaan tarkkana. Töissä Sumppi tekee tosissaan ja kaikki positiivisuus pyyhkiytyy pois ja käsissä on silloin oikein kunnon tosikko. On tässä muutamaan otteeseen tullut kirottua, kun avut eivät ole selvät ja ori on vetäissyt palkokasvin erittäin syvälle hengitystiehyeisiinsä. Tällöin esiintyy marttyyriyttä ja hännän viuhtomista, pärskimistä ja yltiödramaattisia siirtymisiä. Tärkeintä Sumpin kanssa onkin pitää avut mahdollisimman pieninä ja selkeinä, ratsastaen oria enimmäkseen rentous mielessä. Jos rentous katoaa, kestää hetken, että ori löytää sen zen-mielentilan töiden tekoon.

Esteitä, koulua, maastoilua… Tämä herra taitaa sen kaiken. Enimmäkseen ollaan jumiuduttu hinkkaamaan koulua omistajan painoituttua sille puolelle, mutta esteillä herralla on oikein hieno tekniikka ja maastossa hän ei pelkää mitään. Suvusta tuleva elastisuus ja hyvä estetaju auttavat oria esteillä ja vaikka ori esteillä tuntuukin kuumuvan, ei tämä lähde ihan täysin lapasesta. Fiksu aituri, joka tietää tasan tarkkaan miltä korkeudelta ja mistä kannattaa hypätä.

i. Marrasvaaran Kahvi Mustana
   sh, m, 159 cm
   KTK-III, KRJ-I, ERJ-II, KERJ-I, YLA1, SLA-I
ii. Murhayön Kirkastus
sh, rn, 162 cm
KTK-III, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-II, YLA2, SLA-II
iii. Murhattu Hukka
sh, trn, 156 cm
iie. Kristallinkirkas
sh, rt, 164 cm
ie. Kahvintaika
sh, prt, 163 cm
iei. Kahviritari
sh, m, 165 cm
iee. Tarutaika
sh, vprt, 160 cm
e. Viisikon Metkuliisa
   sh, rn, 160 cm
   Ch, KTK-III, SV-II, VVJ-I
ei. Hullunmylly
sh, rn, 160 cm
KTK-II
eii. Myräkkä
sh, vprtkm, 161 cm
eie. Viimeinen Hidas
sh, rn, 159 cm
ee. Kekkuliisa
sh, rt, 158 cm
VVJ-I
eei. Koippari
sh, vprt, 160 cm
eee. Tormaija
sh, vprn, 157cm

31.05.18 - VSN, Hukanhelmen Suomenratsut - RCH

07.05.18 - NJ, Einfall - irtoSERT

Päiväkirja

27.11.15 -- omistajaTämä on virtuaalitalli.
Tämä on virtuaalihevonen.

© Meiju K., ellei toisin mainittu