virtuaalitalli - SIM-game stable


Aberash Empire

Hevosen kuvat © Tomasz Siergiej.

Aberash Empire, "Raisa"
rautias tamma, 166 cm, hollannin puoliverinen (KWPN)
syntynyt 20.11.2015, Alankomaissa, kasvattajana Marksman Sporthorses
omistaja Meiju K. VRL-12530, kotitalli Marksman Sporthorses
VH16-012-0395
Ikääntyminen
4v - 20.03.16
Ikääntyy satunnaisestin, nyt 8-vuotias.
Kisaus
Raisa on pääpainotukseltaan kenttäratsu (CIC4), mutta kisaa myös kouluratsastuksessa (Vaativa A) ja rataesteillä (150cm).

Pitkään olin haikaillut itselleni yhtä Etan jälkeläistä ja vihdoin, nähdessäni Empire of Lacsporin, totesin, että tässä on se minun haluamani yhdistelmä. Odottelin tästä kimoa, itse asiassa olin henkisesti valmistautunut kimoon hevoseen, mutta tässäkin Raisa halusi olla hieman erilainen. Tässä tämä, minun oma pieni mussukkani, josta toivottavasti kuullaan!

Luonteeltaan tämä tamma on erittäin paljon emänsä kaltainen. Utelias ja rauhallinen, johon lisänä vielä todennäköisesti molemmilta vanhemmilta peritty kärsivällisyys. Jo varsana Raisan pystyi antamaan suurin piirtein kenen tahansa käsiteltäväksi, sillä tamma on aina ollut luotettava, narussa kulkemisen tämä oppi heti! Ihmistä neiti väistää luontaisesti ja vaikka tämä säikähtäisi, niin reaktiona on jähmettyminen sen sijaan, että taluttaja joutuisi jyrätyksi. Kengitys on ainut, mikä on tuottanut hieman päänvaivaa, sillä tamma ei millään jaksaisi pitää koipiaan niin pitkään ylhäällä.

Pahana tapana hällä onkin nojata kengittäjään pikku hiljaa enemmän ja enemmän, kunnes kengittäjä joutuu laskemaan hevosen jalan hetkeksi. Jos kuitenkin hevosen huomion saa kengityksestä pois, unohtaa tämä koko nojailun ja keskittyy siihen, mitä muualla tapahtuu. Tämän takia Raisa onkin poikkeuksellisesti viisainta kengittää paikalla, jossa liikkuu hevosia ja tapahtuu koko ajan. Lastaamiset ja esiintymiset muissa paikoissa eivät aiheuta suuria tunteita, eikä häntä oikein jaksa hätkähdyttää kovat äänetkään. Äitinsä tapaan hän hieman vierastaa siltoja ja jopa punaiset postilaatikotkin osaavat olla erittäin epäilyttäviä. (Paitsi kun kyseessä on naapurin postilaatikko - sillä ja Raisalla on joku suhde meneillään. Mene ja tiedä.) Näissä jännittävissä hetkissä tukeudutaan ihmiseen ja kuljetaan ohi, vaikkakin ehkä hieman kiiruhtaen.

Selkään noustessa tamma on mitä mahtavin ja luotettavin ratsu. Rohkea ja nöyrä tamma, joka suurin piirtein imeytyy esteille ja hyppää - välillä erittäin tyhmän rohkeasti.. - minkä tahansa yli oli kulma tai vauhti mikä tahansa! Toisaalta, hänen kanssaan on juniorin helppo opetella esteratsastuksenkin alkeita, mutta vaativuusasteen noustessa ratsastajan tarvitsee ottaa tilanne haltuun. Tamma nimittäin todellakin loikkaa minkä tahansa yli, vaikka puomeja lentelee ja siivekkeet menevät säpäleiksi. Tamma ei esteillä siis toimi ilman selkeää tukea, mutta tämä ottaa jokaisen avun vastaan ja reagoi niihin. Maastoesteet taas aiheuttavat tammassa sellaisen uuden vaihteen löytymisen ja silloin tämä hollantilainen pistää lentäen, selvästi nauttien.

Kouluratsastuksessa tammalla maltti kestää ja tämä voisi varmaan hölkötellä kenen tahansa alla vaikka maailman tappiin asti. Pahana tapana tällä on laittaa itsensä varsin virkkuukoukkumaiseen muotoon, ilman, että on oikeasti peräänannossa. Vaatiikin maltillisen ja perusteellisen alkuverryttelyn, jotta tamman saa siihen kuntoon, että tämä alkaa liikkumaan miten pitääkin. Hän ei välttämättä ole se kaikista ulkomuodollisesti kaunein - liikkeet eivät ole kaikista näyttävimmät - mutta teknisesti tamma osaa kaiken. Vaativan liikkeet luonnistuvat ja tämä neiti tekee pyydetyt asiat tunnollisesti.

Sukutaulu & Jälkeläiset

i. Empire of Lacspor
   kwpn, trt, 170 cm
   ERJ-II, YLA2, KWPN II
ii. A Flash of Spring
kwpn, trt, 170 cm
iii. Foxy Macho Man
kwpn, trt, 170 cm
iie. Famoues Design
kwpn, rt, 169 cm
ie. Vow of Love
kwpn, rt, 170 cm
iei. Above And Beyond
kwpn, rn, 172 cm
iee. Baby Doll
kwpn, rt, 164 cm
e. Gloves Off Angelien
   kwpn, rnkm, 161 cm
   KWPN III, ERJ-I, KRJ-II, KERJ-III, YLA1
ei. Ring My Bell
xx, km, 170 cm
eii. Ringleader
xx, rtkm, 169 cm
eie. Showroom
xx, rn, 16 cm
ee. Angelica HD
kwpn, prn, 160 cm
eei. Adelbert
kwpn, trn, 165 cm
eee. Thirza HD
kwpn, rnkm, 162 cm
kwpn-t. Adannaya Hysterics, i. Snow Hysteria Z, om. Marksman - KEV-III
kwpn-o. Apology of Socrates, i. Dream of Scipio, om. VRL-05567 -

Isän puolen sukuselvitys, kiitos Piste

ii. A Flash Of Spring -nimi nappasi pian katseeni Lachin myynti-ilmoituksessa, nimittäin tästä orista olin kuullut ja tämä oli monet kerrat ollut samoissa kilpailuissa kuin minäkin hevosillani. Kasvattajan tunsin jotenkuten, mutta yhteistyötä emme tehneet. A Flash Of Spring oli ollut jo monissa haaveissani sen todella menestyksekkään kilpauran ansiosta, ja olin aina halunnutkin tästä orista osuuteni, jonka nyt olin saanut: Empire of Lacsporin. A Flash Of Spring on saavuttanut jo elämänsä aikana yli 140 sijoitusta esteratsastuksesta ja esteratsujen laatuarvostelusta 1.tittelin. Tämä ei ole ihme, sillä menestyneistä hevosista pitkälle jalostetulla orilla ei ollut mitään vaihtoehtoja tulla huonoksi esteratsuksi.

iii.Foxy Macho Man oli myös tuttu nimi ja se oli tullut tutuksi lähistön kisoissa kauan sitten. Nykypäivänä jo virheillä laitumilla laukkaava oripoika kerkesi tavoittaa esteratsujen laatuarvostelun 1.tittelin ja estevarsojen 1.tittelin. Kilpailusijoituksia tuli myös haalittua 120 kpl ennen siitosuraa ja hyvän suvunpuolesta ori sai myös monen monta jälkeläistä elämänsä aikana. Luonteeltaan myöskään ei ollut moitittavaa muuten, mutta todella herkkä hevonen se oli.

iie. Famoues Design oli kuvan kaunis hollanninpuoliveritamma, joka kilpaili satunnaisesti 150cm tasolla esteratsastuksessa, mutta pääasiassa kiersi näyttelyitä ja saavutti paljon kunniaa ulkomuodollaan. Tämä rautias tamma saavuttikin muotovalion tittelin todella pian, eikä tästä kauaakaan kun se synnytti ensimmäisen jälkeläisensä: A Flash Of Springin. Tamma ei muotovalion arvonimen ja n.50 sijoituksen lisäksi saavuttanut enempää, mutta sille valittiin todella huolella oreja, joiden kanssa tamma saikin monta menestynyttä jälkeläistä Yhdysvaltoihin.

ie. Vow Of Love kilpaili nuoruudessaan aktiivisesti esteratsastuksessa 150cm tasolla saavuttaen 50 sijoitusta ennen 8-vuotissyntymäpäiväänsä. Tamma siirtyi tuosta nopeasti siitostammaksi ja kilpaili enää satunnaisesti esteratsastuksessa. Hyvän sukunsa puolesta Vow Of Love kävi noutamassa 4-vuotiaana estevarsojen laatuarvostelusta 1.tittelin, joka jäikin tamman ainoaksi, sillä muihin laatuarvosteluihin se ei koskaan päässyt.

iei. Above And Beyond oli todella orimainen herrasmies, joka nappasi vanhuudessaan vielä itselleen esteratsujen laatuarvostelusta 1.tittelin, jonka lisäksi ori oli saavuttanut yleislaatuarvostelun 2.tittelin. Todella komea oripoika ja sillä olisi varmasti ollut mahdollisuuksia näyttelyissä, mutta pääasiassa ori viihtyi vain esteradoilla.

iee. Baby Doll kilpaili menestyksekkäästi näyttelyissä saavuttaen alle 10-vuotiaana muotovalion arvonimen, jonka jälkeen nouti kantakirjauksesta 1.tittelin. Nämä kuitenkin jäivät tamman ainoiksi arvonimiksi, sillä kisaaminen tamman kohdalla oli hyvin pienimuotoista, siitostammaksi kun Baby Doll oli julistettu jo nuorena, mutta treenaaminen kotona oli aktiivista sillä hevonen haluttiin pitää ryhdikkäänä ja hyvä kuntoisena.

Emän puolen sukuselvitys

Tamman emänisä Ring My Bell oli hieno ja suurikokoinen englantilainen täysiveriori, josta löytyi räjähtävää hyppykykyä (160 cm), sekä rohkeutta hypätä yli mistä vaan. Hienoista liikkeistä tunnettu, hieman kipakkaluontoinen ori jätti jälkeensä monia hienoja jälkeläisiä, joista monet ovat menestyneet estekentillä ja onpahan näkynyt muutama hyvin menestynyt kenttäratsukin! Valitettavasti suuri ori jouduttiin lopettamaan 10-vuotiaana valitettavan tarhassa loukkaantumisen takia, mutta jälkensä hän kerkesi jättää maailmalle.

Ringleader periytti Ring My Bellille lähestulkoon kaiken tämän rohkeuden hypätä sekä tämän säkäkorkeuden ja oli itsekin varsinainen kisatykki este- ja kenttäradoilla. Suuri ori oli aina hieno näky tämän kiitäessä radalla millä hyvänsä, jättäen jälkeensä vain suuren pölypilven. Hän kiersi monia kenttäkisoja ja usein hänet nähtiin myös pelkästään esteratojakin valloittamassa, tuoden omistajilleen monen monia ruusukkeita ja pokaaleja. Hän on periyttänyt tätä rohkeutta hypätä kansainvälisestikin ja melkein jokaikinen hänen jälkeläisistään on niittänyt edes jonkin sortin mainetta - jos ei suurilla radoilla, niin sitten pienemmissä ratsastuskoulu tapahtumissa!

Emänisänemä Showroom, eli kaunis suurimerkkinen ruunikko, oli oikeastaan pelkästään siitoskäytössä. Muutamat estekisat hänellä käytiin kisaamassa hänen ollessaan nuori, keräten jopa pientä menestystä, joka tosin on oletetaavaa sillä hän on täysin estepainoitteisesta suvusta. Tammmamainen luonteeltaan, hän tuntuikin välillä aiheuttavan vaikka kuinka paljon harmaita hiuksia käsittelijöilleen, kuin myös niille jotka hänen selkäänsä menivät. Ratsastaessa hän olikin erittäin ymmärtäväisyyttä vaativa ja herkkä hevonen, josta kyllä sai mitä tahansa irti jos vain jaksoi treenata enemmän sun vähemmän.

Angelica HD oli lupaava ja kaunis punaruunikko tamma. Pieni kooltaan, mutta hyppykykyä löytyi sitä ennen, tamma pystyessä irtohypytyksessä hyppäämään melkeinpä oman korkuisia esteitä! Nöyrä ja kiltti, hän oli jokaisen unelmakisakaveri ja aivan varma rusettihai. Estepainoitteisesta suvusta oleva tamma on selvästikin pelkkää vieteriä, ainakin jos katostaan tämän hyppäämisiä. Hyvä tekniikka ja nopeus radoilla edesauttoivat hänen menestystään kisakentillä ja välillä tuntuikin, että hän oli aivan pysäyttämätön! Hänen omistajiensa lapsella tosin innostus kisaamiseen katosi ja tästä tammasta tulikin kokopäiväinen siitostamma. Jälkeläisilleen hän periyttää ihanaa luonnettaan ja ilmiömäistä hyppykapasiteettia ja -tekniikaa.

Suuri sydän, pieni ja siro ori. Nämä sanat kuvaisivat parhaiten Adelbertiä, erittäin vakuuttavaa estelupausta. Kaunis tummanruunikko väritys, sekä kevyt rakenne tekivät hänestä melkein ohjekirjan mukaisen estehevosen ja hän kerkesikin valloittamaan kisakenttiä 10-vuotiaaksi asti, ennen kuin hänen hankositeensä osittain petti. Ori vedettiin pois kisakentiltä jalostukseen ja hänen vaikutuksensa näkyy hollanninpuoliverisjalostuksessa. Kuuliainen ja mukava, tätä oria olisi voinut melkein antaa pienen lapsenkin hoitaa ja taluttaa.

Kuvankaunis Thirza HD oli hitaasti kimoutuva, siro ja pieni estehevonen hienosta suvusta, joka teki parhaansa päästäkseen jokaikisen esteen yli joka hänen eteensä ilmestyi. Tarhassakin hänellä piti olla liioitellun korkeat aidat, sillä muuten tämä neiti tuli niistä yli kuin heittäen! Helppo käsitellä, hän opetti monet nuoret ratsastajat esteille, vaikkakin hän aivan varmasti teki asiasta liian helppoa.. Jalostukseen hän siirtyi yllättävän myöhään, vasta 13-vuotiaana, ja Angelica HD olikin hänen ensimmäinen varsansa. Hän kerkesi jättämään 4 jälkeläistä ennen kuin hän kuoli vanhuuden tuomiin vaivoihin.

Kilpailukalenteri

Esteratsastus, ERJ
10.12.2016 - kutsu, 150cm - 3/36
11.12.2016 - kutsu, 150cm - 3/30
12.12.2016 - kutsu, 150cm - 5/30
12.12.2016 - kutsu, 150cm - 4/17
13.12.2016 - kutsu, 150cm - 3/17
14.12.2016 - kutsu, 150cm - 4/17
15.12.2016 - kutsu, 150cm - 4/17
15.12.2016 - kutsu, 150cm - 4/38
16.12.2016 - kutsu, 150cm - 3/38
20.12.2016 - kutsu, 150cm - 2/24
20.12.2016 - kutsu, 150cm - 3/15
23.12.2016 - kutsu, 150cm - 4/37
27.12.2016 - kutsu, 150cm - 2/37
27.12.2016 - kutsu, 150cm - 4/24
28.12.2016 - kutsu, 150cm - 3/21
30.12.2016 - kutsu, 150cm - 4/21
01.01.2017 - kutsu, 150cm - 1/22
02.01.2017 - kutsu, 150cm - 4/22
02.01.2017 - kutsu, 150cm - 2/21
05.01.2017 - kutsu, 150cm - 2/33
Kenttäratsastus, KERJ
01.12.2016 - kutsu, CIC4 - 1/10
05.12.2016 - kutsu, CIC4 - 5/36
11.12.2016 - kutsu, CIC4 - 1/4
12.12.2016 - kutsu, CIC4 - 2/4
15.12.2016 - kutsu, CIC4 - 2/4
16.12.2016 - kutsu, CIC4 - 2/4
14.01.2017 - kutsu, CIC4 - 4/16
15.01.2017 - kutsu, CIC4 - 2/13
22.01.2017 - kutsu, CIC4 - 1/18
23.01.2017 - kutsu, CIC4 - 4/18

Päiväkirja

20.11.16 -- Koulukisat Kuuramaa hevostallilla

Koska uhkarohkeutta on aina hyvä olla, niin aamulla pakattiin rautias tamma ja suunnattiin kohti Kuuramaan hevostallia, tarkoituksena selvitä läpi vaativasta luokasta! Kyseessähän oli epäviralliset karkelot, mutta ei se ainakaan tämän ratsastajan hermoja auttanut. Hevosenhoitajani nauroikin, että ymmärsi nyt miksi olin jo pitkään antanut hevoseni kisaajille, sen sijaan, että olisi itse istahtanut niiden selkään. Saatoin mulkaista neitiä hieman tuimasti, mutta tämä vaan nauroi enkä minäkään voinut kuin myöntää hänen olleen erittäin oikeassa.

Ei siinä, en sentään onnistunut kossimaan ihan niin pahasti kun sijoiuttiin toisiksi! JEEEE! Eli myös tunaroiva omistaja sai kotiin tuotua ruusukkeen, siitäs saitte! Mokomat tallintyöntekijät.

"Ei auta pohje, ei ohjasapu. Ei voimakkaat lausahdukset, saatikka tuimat mulkaisut. Kun tamma on rakastunut, ei sille mitään voi, kuuluu raudikosta huokaus kun se kohteensa näkee. Hakeutuu luokse, lähelle, samettiturvallaan tönäisee ja hamuaa. Kylmä, oi! Lunta on sen päällä, hellästi putsaa tuon mokoman vetisen pois, unohtaa ihmisen selässä kun sulkee silmänsä ja rentoutuu vasten rakastaan. Korvat värähtävät, kun ratsastaja laskeutuu ihmettelemään.

"Raisa nyt ihan oikeesti. Postilaatikko?"

Voi kyllä. Tosi rakkaus, sen Raisa löytänyt on."

17.11.16 -- Meijun turinoita

Aikaa vaan menee ja omistaja lusmuaa, onneksi on reippaat työntekijät jotka vievät hevosia eteenpäin! Raisan kanssa on nyt reenattu ihan toden teolla. Tammalla alkaa olemaan kaikki osa-alueet hallussa ja nyt onkin tarkoituksella korkata kisakentät ihan kunnolla. Raisasta on kuoriutunu varsinainen kilpahevosen alku, sillä vauhti ei tamman päätä huimaa ja hän mielellään menisi koko ajan vaan, tekisi täysillä ja niin tekisi tämän ratsastajakin! Katsotaan nyt, mitä tamma tuo tullessaan.

10.10.2016 -- Naya saapuu maailmaan

Tiedättekö kuinka paljon jännittää, kun sen oman kultanuppu-tamman on aika varsoa? Olin sitonut Raisaan kaikenmaailman vempaimet, joiden oli tarkoitus seurata tamman synnytyksen edistymistä, eli hikoilua ja kaikkea. Raisa tosin siis katseli minua, kuin minulta olisi muutama lisäruuvi taas lähtenyt kälppimään kun letitin tämän häntää varmaan viidettä kertaa. Tammaa siis ei ollenkaan haitannut, mutta katselipa varmaan jokseenkin huvittuneena, kun taas se omistaja pyörii ympärillä kuin mikäkin.

Ja tiedättekö mitä. Sitten tuo pirun tamma tekee sen klassisen. Sinä hetkenä, kun menet hakemaan sen kahvin ja pullan, tamma pistää hösseliksi japuskee sen pienen rautiaan pihalle. Kehtaa vielä katsella sinua jokseenkin oudoksuen, kun seisot siinä karsinan ovella ja yrität tajuta, että noin vaan se ensisynnyttäjä punki pihalle kauniin, pienimerkkisen rautiaan alta varttin. Siinä pulla tipahti käytävälle - koirat heti haukkana korjasivat sen parempaan talteen - kun piti mennä katsomaan tamma ja varsa kuntoon. Jälkeisetkin olivat kokonaiset ja varsakin suurin piirtein pystyssä, mitä nyt korvat sillä olivat huvittavan suuret. Yllätysvauhtiin pääsi tuo pieni rautias pystyynkin, joten mikäpä siinä. Ei kai siinä sitten muuta voinut kuin antaa luonnon hoitaa homma kotiin.

Soitto orin omistajalle, uusi kahvikupillinen tulemaan ja nimeä miettimään. Eiköhän Naya ainakin tule kutsumanimeksi.

27.11.15 -- omistaja

Pienen Raisan kasvamista emänsä rinnalla on nyt seurattu hetken aikaa ja omistajan on pakko todeta, että tamma on tainnut periä molempien vanhempiensa parhaat puolet. Hyvä luonne, kauniit liikkeet sekä hyppykykyä aivan järkyttävästi.. Tallityöntekijä eivät melkein malta jättää pientä liinakkoa rauhaan, mutta eipä tuo prinsessa tunnu siitä häiriintyvän vaan näyttää jopa rakastavan huomiota! Pieni diiva, aivan selvästi!Tämä on virtuaalitalli.
Tämä on virtuaalihevonen.

© Meiju K., ellei toisin mainittu