sim-game stable -- virtuaalitalli

Marksman Sporthorses

"Ask me to show you poetry in motion and I will show you a horse."La Palette

Hevosen kuvat © Benny de Ruiter Stables

La Palette, "Letti"
rautias tamma, 167 cm, suomalainen puoliverinen
syntynyt 15.12.2017, Suomessa, kasvattajana Giuseppe Gairnier, FRA
omistaja Meiju K. VRL-12530, kotitalli Marksman Sporthorses
VH0
Ikääntyy satunnaisesti, nyt 5-vuotias.

Estepainotus (160 cm, porrastetut -1/11), VaB & CIC1

"Jos etsit sähäkkää ja tulista tammaa, niin La Palette on etsimäsi hevonen! Lettu on tuotu Suomeen Kastanjeholmin myyntitalliin 4-vuotiaana ja raa’an tamman kanssa tehtiin töitä vuosi ennen kuin se laitettiin virallisesti myyntiin. Tallilla lempinimen “Punainen Paholainen” saanut Lettu on oikea lohikäärmesielu, jossa virtaa ranskalainen tulinen veri. Isänsä Lozé Loui tunnetaan ranskalaisen Giuseppe Gairnierin luottoesteratsuna ja La Palette edustaakin ensimmäistä ikäluokkaa orin varsoista. Lettu sopii taitavalle ratsastajalle, joka ei hermostu pienestä tai ratsasta turhan raskaalla kädellä. Herkkä tamma vaatii ratsastajaltaankin herkkyyttä ja hevosenlukukykyä, mutta sopivan ratsastajan kanssa Letusta voisi hyvin olla kansainväliselle tasolle saakka, sillä näemme tässä tammassa rutkasti potentiaalia!" - tuoja, VRL-08179, Kastanjeholm

Lettu oli tämän lohikäärmeen sukulaisen kutsumanimi, kun Ella hänet valkkasi. Siskontyttöni oli nähnyt jotain erittäin mielenkiintoista tässä rautiaassa hurjapäässä ja näin ollen, eihän sitä voi sanoa nuoren ratsastajan innolle vastaan. Ella vannoi kautta kiven ja kannon, että hän pitäisi huolen tamman koulutuksesta ja eteenpäin viemisestä, joten allekirjoitin kauppapaperit Sylvin kanssa ja tamma pistettiin autoon ja kohti Marksmania. Perille päästyä tämä kutsumanimi vaihtui Letusta Letiksi, sillä tämä sankari oli onnistunut taikomaan itsensä sellaiseeksi mytyksi loimineen ja riimuineen, että ’letti’ on erittäin kaunis ja järjestäytynyt kutsumanimi tälle. Takku olisi ehkä ollut sopivampi, mutta Ellan mielestä aivan liian paikkaansa pitävä. Saas nähdä, mitä meidän tulevaisuuteen mahtuu!


Letti ei ole se kaikista helpoin hevonen. Tästä meitä varoiteltiin jo, kun tamman videoita katsoimme, mutta meille vakuuteltiin tämän olevan kaikkea muuta kuin mahdoton. Välillä tuntuu, että usko loppuu, mutta sitten Letti väläyttää taitojaan ja sitä muistaa, miksi tammaan kulutetaan niin paljon aikaa ja vaivaa ja rakkautta. Letti on perusluonteeltaan erittäin säpäkkä ja reaktiivinen, kera jokseenkin huumorintajuttoman ja tiukkapipoisen asenteen. Asiat pitäisi tehdä juuri siten, miten hän niiden haluaa tehtävät, eikä mitenkään muuten. Ranskattaremme vinkuu ja huiskii hännällään jos jokin ei mene hänen mielensä mukaan, mutta rauhoittuessaan ja keskittyessään tämä on varsin mukava otus.

Tallissa ja hoitoimenpiteissä hän on kärsimätön, mutta pitkäjänteisellä kouluttamisella tamma on saatu antautumaan kohtaloonsa ja näin ollen häntä saa hoitaa ihan omaan tahtiinsa. Sitäkin tosin alkuun jouduttiin treenaamaan ihan toden teolla, mutta nykyään tamman pystyy laittaa kuntoon oikeastaan kuka tahansa. Taluttaessa tällä kannattaa aina olla ketjunaru suussa - tai vähintäänkin leuan alla. Halpa henkivakuutus, jos tamma päättäkin, että joku ei nyt ihan taas mennyt miten kuuluu. Yleensä tämä kävelee erittäin kauniisti vierellä, mutta on ollut myös niitä kertoja, kun kärpänen on pörrännyt aivan liian lähellä silmää/häntää/korvaa/hänen henkistätilaansa, ja tämä on ottanut hatkat. Taluttaessa siis on paras antaa varmojen ja tottuneiden käsittelijöiden handalta hänet.

Tammalla käytetään kilpailutilanteissa melkeinpä aina korvahuppuja – paitsi koulukisoissa, tottakai – mutta kotosalla mennään yleisesti ottaen ilman (poislukien maastoreissut). Tamma on jokseenkin tarkka korvistaan, joten välillä huppujen laitto menee jokseenkin ninjailuksi, mutta kyllä se onnistuu! Suitsiminen ja satuloitseminen käy nopeasti, mutta loimia laittaessa tamma aina vähän jännittää ja viuhtoo hännällään – syystä, jota emme ole vielä keksineet. Suojia ja pinteleitä laittaessa tamma on selkeästi jännittynyt, keskittyen pysymään paikalla, vaikka jalkoihin koskeminen on hänen mielestään ihan sietämätöntä. Tämä tekee myös kengittäjän käynnit mielenkiintoiseksi, mutta kevyellä rauhoituksella tämä yleensä saada kengättyä ilman suurempia ongelmia.

Ratsastaessa sama sävel reaktiivisuuden kanssa jatkuu. Ratsastajan itsensä tulee keskittyä pitämään erittäin kevyt käsi, sekä tasainen ja kevyt jalka. Hänen kanssaan ei voi antaa ronskeja apuja, eikä hermostua, sillä jos ratsastaja hermostuu, lähtee tällä tammalla koko homma aivan lapasesta. Tamma ei pukita tai keuli, mutta hän alkaa väistämään ja juoksemaan alta pois. Näin ollen jokainen ratsastuskerta tulee aloittaa varsin pitkällisellä verryttelyllä, jotta pääsee tamman kanssa samalla aaltopituudelle. Hän on todellakin vain yhden ihmisen hevonen, niin ratsastuksen, kuin kaiken muunkin suhteen.

Esteratsastus on se tämän tamman juttu. Hänellä on aivan mahdoton kapasiteetti, loistavasti ja kevyesti säädeltävä laukka ja erittäin hyvä estetaju. Mikään este ei tälle ole liian suuri eikä pelottava, eikä ratsastajan oikeastaan tarvitse (tai pidä, jotteivät palkokasvit mene syvälle sieraimiin) tehdä muuta kuin antaa kevyet avut ja ohjata: Letti hoitaa kyllä loput. Kouluratsastuksessa tamman kärsimättömyys näkyy, mutta hän ei siltikään ole mitenkään kamala siinä. Niin kauan kuin ratsastajan avut ovat mahdollisimman pienet ja eleettömät pysyy tämän tamman pakka kasassa. Elastiset liikkeet ja hyvä kokoaminen ovatkin eduksi ja näin ollen tamman kanssa kyetään kilpailemaan vaativissakin luokissa.

Maastossa köpötellessä tamma säikkyy ja reagoi kaikkeen, jollei mukana ole toista hevosta, joka on rauhallinen kuin mikäkin. Maastoesteillä taas häntä ei kiinnosta mikään muu kuin esteet. Tämä kiteyttääkin Lettiä varsin hyvin: kun edessä on jotain, mikä häntä oikeasti kiinnostaa, ei ongelmaa. Mutta kun asiat ovat tylsiä tai mukana ei ole jotakuta näyttämässä, että kaikki on ihan ok, meinaa homma luisua lapasesta saman tein. Kisamatkoillekin on aina fiksua pakata joku toinen, rauhallinen hevonen kaveriksi, jotta varmasti selvitään perille ja suorittamaan ilman suurta polemiikkia.

i. Lozé Loui
   sf
  
ii. Loubardii
sf
iii. Lochness
iie. Mizélla
ie. Gravelle
sf
iei. Graphicé
sf
iee. Hillairét
xx
e. Pétillant
   sf
ei. Patriotique
sf
eii. Pilote
sf
eie. Océane
xx
ee. Cuivrée
sf
eei. Castor
xx
eee. Velouté
sf

00.00.00 --Tämä on virtuaalitalli.
Tämä on virtuaalihevonen.

© Meiju K., ellei toisin mainittu